Dewaco ja Entop rakentavat yhteistyössä kestävämpää tulevaisuutta
Entop on antanut osaamistaan tuotekehityksessä, suunnittelussa ja lujuuslaskennassa Dewacolle, joka tuottaa ratkaisuja veden ja jäteveden käsittelyyn.
Entopin teknisen laskennan tiimi tarjoaa asiantuntevia analyysejä, jotka auttavat teollisuuden toimijoita optimoimaan rakenteiden lujuuden ja turvallisuuden. Rakenteiden vauriot voivat johtua ennalta arvaamattomista syistä, jolloin pitkä kokemus ja ennakkoluuloton asenne auttavat ongelmanratkaisussa. Tällaisesta tapauksesta yksi konkreettinen esimerkki on pitkäaikaisen asiakkaamme kanssa ratkaistu väsymisvaurio.
Asiakkaamme Fincoil LU-VE on osa globaalia LU-VE Group konsernia ja valmistaa erilaisia lämmönvaihtimia teollisen mittakaavan käyttökohteisiin. Yritys on tunnettu laadukkaista tuotteistaan. Tehtaita on useissa maissa ja konsernin projektitoiminta on globaalia.
Yhden tuotteen kohdalla onnistuneita projektitoimituksia oli tehty jo useiden vuosien ajan, kunnes yhdessä toimituksessa havaittiin vaurioita rakenteissa. ”Tuotteeseen ei oltu tehty muutoksia, käyttöolosuhteet eivät poikenneet normaalista eikä materiaaleissa havaittu ongelmia. Samaan aikaan vastaavia toimituksia oli tehty muihin kohteisiin ja niissä ei havaittu vastaavia vaurioita”, kertoo Entopin asiantuntija Tuomo Kuusi lähtötilanteesta.
Aivoriihessä asiakkaan kanssa pohdittiin erilaisia mahdollisuuksia syntyneisiin vaurioihin ja yksitellen syitä rajattiin ulos. Lopulta päädyttiin siihen, että vaurio oli muodostunut kuljetuksen aikana. Kun syy oli selvillä, päästiin ratkomaan todellista ongelmaa. Rakenteesta tehtiin laskentamalli, johon määritettiin kuormitukset ja materiaalitiedot. Mallin toimivuus varmistettiin käsilaskennalla.
”Kuormitustilanne ei ollut suoraan taulukkokirjasta saatavilla, vaan niiden kanssa piti käyttää loogista ajattelua ja johtaa ne olemassa olevista tiedoista. Päättelyketjun tuloksena saimme voimat, kiihtyvyydet sekä kuormitussyklien lukumäärät. Näillä tiedoilla pystyimme todentamaan, että vaurio johtui kuljetuksen aikana rakenteeseen kohdistuvista väsyttävistä kuormista. Laskentatulosten pohjalta pystyimme myös osoittamaan ne kohteet, joihin kuljetettaessa vaurio tulee syntymään”, kertoo Kuusi ongelman syyn selvitysprosessista.
Juurisyyn selvittyä vuorossa oli kehittää toimiva ratkaisu. Modulaaristen ratkaisujen ja materiaalikäytön takia tavoite oli löytää ratkaisu mahdollisimman pienillä muutoksilla. ”Kyseessä oli ohutlevyrakenne, jolloin vaihtoehtoina oli materiaalipaksuuden muutos, materiaalin vaihto tai geometrian muuttaminen. Näistä päädyimme lopulta tuotteen geometrian muuttamiseen”, Kuusi kertoo.
Erilaisia geometrioita tarkasteltiin laskennallisesti ja järjestelmällisesti. Kaikkien tarkastelujen tulokset ja muutokset tallennettiin, jotta niiden yhteys olisi selkeä. Tulosten perusteella huomattiin selkeästi ratkaisun olevan lopulta hyvinkin yksinkertainen.
Särmäyksen pyöristyssädettä muutettiin hieman isommaksi ja muutama yksityiskohta tehtiin juohevammaksi. Kustannusvaikutus tuotteeseen oli minimaalinen ja väsymiskesto moninkertaistui.
Tuomo Kuusi, Entop
Tämä esimerkki osoittaa, kuinka lujuuslaskennan palveluita voidaan hyödyntää ja kuinka pienilläkin muutoksilla voidaan saavuttaa merkittäviä ja kustannustehokkaita parannuksia. Kokemus yhdistettynä erinomaiseen ammattitaitoon on usein avain ratkaisuun. Entopin asiantuntijoiden laaja kokemus eri teollisuudenaloilta antaa arvokasta näkemystä erilaisista haasteista ja niiden ratkaisuista.
Entop on antanut osaamistaan tuotekehityksessä, suunnittelussa ja lujuuslaskennassa Dewacolle, joka tuottaa ratkaisuja veden ja jäteveden käsittelyyn.
Kahden edelläkävijän vuosien yhteistyö on tuottanut useita mielenkiintoisia ratkaisuja – viimeisimpänä massiivisen kokoluokan työkalu tuulivoimaloiden rakentamiseen.
Entopin ja Dovian yhteinen historia ulottuu vuosien taakse, mutta nyt käynnissä oleva projekti edustaa aivan uudenlaista kumppanuutta.
© 2023 Entop Oy