Mekaniikka­­suunnittelu

Mekaniikkasuunnittelu on Entopin ydinosaamista. Tarkalla suunnittelulla ja yksityiskohtaisella dokumentoinnilla varmistamme onnistuneen lopputuloksen.

Tekninen laskenta

Asiantuntijoidemme laaja kokemus eri teollisuudenaloilta antaa arvokasta näkemystä erilaisista haasteista ja niiden ratkaisuista. Tutustu tarkemmin.

Tuotekehitys

Tuotekehityspalvelumme kattavat kehitysprosessin kaikki osa-alueet konseptoinnista tuotteistukseen. Meillä on laaja kokemus eri teollisuuden aloilta.

Koneturvallisuus

Koneturvallisuus-palveluidemme avulla saamme koneiden ja tuotantolinjojen turvallisuustason vastaamaan voimassa olevia vaatimuksia.  

Entop ja Pemamek kehittävät yhdessä uusia työkaluja tuulivoimaloiden rakentamiseen

Hitsaus- ja tuotantoautomaation edelläkävijä Pemamek on erikoistunut automatisoidun hitsaamisen ja tuotantojärjestelmien suunnitteluun sekä valmistamiseen. Oman alansa edelläkävijä Entop tarjoaa innovatiivisia mekaniikkasuunnittelun palveluita. Kahden edelläkävijän vuosien yhteistyö on tuottanut useita mielenkiintoisia ratkaisuja – viimeisimpänä massiivisen kokoluokan työkalu tuulivoimaloiden rakentamiseen.

Pemamek Oy on perheyritys, joka on yli 50-vuotisen historiansa aikana toimittanut tuhansia erilaisia hitsauslaiteratkaisua asiakkailleen yli 50 eri maahan. Pemamek tarjoaa ratkaisuja aina tuulivoimasta konepajateollisuuteen ja kone- ja laitevalmistukseen sekä laivanrakennuksesta energia- ja prosessiteollisuuteen. Asiakasyritykset voivat olla muutaman hengen startupeista aina kansainvälisiin miljardiluokan yrityksiin asti.

Yhteistyötä on tehty jo yli seitsemän vuoden ajan. Entopin suunnitteluosaamista on hyödynnetty mekaniikkasuunnittelussa ja lujuuslaskennassa. Vuosien aikana erityisesti Entopin pääsuunnittelija Tero Tikanderista on tullut tiivis osa Pemamekin omaa suunnittelutiimiä.  

”Robottiasemien suunnittelu on ollut yksi merkittävä osa yhteistyötämme. Terolla on robottiasemista enemmän kokemusta, kuin monella muulla suunnittelijalla. Vuosien aikana hänen osaamisensa on entisestään kehittynyt ja luotamme hänen ammattitaitoonsa”, kertoo Pemamekin operatiivisen mekaniikkasuunnittelun päällikkö Antti Kemppainen.

Entopilta tukea tuotekehitysprojektiin

Keväällä 2022 Pemamek aloitti tuotekehitysprojektin, jonka lopputuotteena syntyy hitsaustasoja mereen sijoitettavien tuulivoimaloiden rakentamiseen. Hyvin haastavan laitekokonaisuuden suunnitteluun haluttiin mukaan myös ulkopuolista näkemystä ja osaamista.

”Normaalisti konseptoimme tuotteemme itse ja ulkopuolista suunnittelua on hyödynnetty vasta myöhemmissä suunnitteluvaiheissa. Kartoitimme tähän projektiin sopivaa kumppania ja Entopilla oli tarjota ammattitaitoinen tiimi tuotekehityksemme tueksi. Lisäksi Entop pystyi tarjoamaan vaadittua spesifiä osaamista vastaavista suunnitteluprojekteista”, kertoo Kemppainen.

Entopilta tiimiin valittiin kaksi nuorempaa suunnittelijaa ja heidän työtään ohjaavat kehitysjohtaja Tuomo Kuusi sekä tekninen johtaja Kimmo Pyykkö, joka tarjosi projektiin vahvaa osaamista vastaavista suunnitteluprojekteista.

Pemalla oli olemassa karkea konsepti, jonka Entopin tiimi Pyykön johdolla auttoi luomaan toimiviksi ratkaisuiksi.Kevään ja kesän aikana tehty konseptointivaihe oli aktiivista yhteistyötä, jonka aikana löydettiin kustannustehokkaat ratkaisumallit lopputuotteen valmistukseen.

”Kyseessä on kokonaisuutena meille täysin uusi tuote ja todella haastava projekti. Konseptoinnissa ja suunnittelussa tuli huomioida valtava määrä asioita aina käytettävän teräksen määrästä turvallisuuden huomioimiseen, virrantuontiin, laitteen operointiin ja käytettävyyteen”, Kemppainen tarkentaa.

Mies ja nainen katsovat suunnitelmaa tietokoneen näytöltä

Täysin uuden mittakaavan työkalu tuulivoimaloiden rakentamiseen

”Lopputuotteena valmistuu laite, joilla hitsataan yhteen tuulivoimaloiden monopilerunkojen eri osat. Meren pohjaan asennettava monopile voi olla jopa 120 metriä pitkä, painaa 3000 tonnia ja olla halkaisijaltaan 15 metriä. Meidän nyt valmistama lähes 200 tonnia painava laite on suurin, mitä yhteistyön puitteissa olemme Pemalla valmistaneet”, Kemppainen kertoo ja jatkaa:

”Sähköntuotannon tavoitteet ovat maailmalla merkittäviä. Elämme murroksessa, jossa uusien energialähteiden hyödyntäminen on välttämätöntä. Merituulivoimaloissa turbiinikoko kasvaa ja nyt rakennetaan jopa 16 megawatin laitoksia. Siipien väli on jopa 300 metriä ja tähän kun tuuli ottaa kiinni, niin voima, joka perustusten on kestettävä, on valtava. Perustukseen vaikuttavat myös hydrostaattinen paine, suolavesi, aallot ja voimalaitoksen kuormitus. Tuulivoimaloita rakennetaan uusille merialuille, joilla voi olla enemmän syvyyttä. Kaikki tämä vaatii uudenlaista suunnittelua myös työkaluilta, joilla tuulivoimaloita valmistetaan.”

”Tällä hetkellä odotamme laitteen saapuvaksi alihankintavalmistuksesta. Kesän jälkeen koneiden pitäisi olla käynnissä. Hieman jännittää, mutta se kuuluu asiaan”, naurahtaa Kemppainen.

Merituulivoimaloiden koon kasvu vaatii myös valmistuksessa hyödynnettäviltä työkaluilta uudenlaista kapasiteettia ja kyvykkyyttä. Enää emme voi vain skaalata olemassa olevaa isommaksi vaan tarve on ollut keksiä kokonaan uusi laite. Tässä kehitystyössä Entop on ollut vahvasti mukana.

Antti Kemppainen, Pemamek Oy

Ammattitaitoon perustuva kumppanuussuhde

Pemamek pyrkii toimimaan kotimaisten kumppanien kanssa ja yhteisten arvojen jakaminen on tärkeää. Yhteistyötä halutaan tehdä kovan ammattitason yritysten kanssa.  Yhteistyöhön Entopin kanssa ollaan erittäin tyytyväisiä.

”Yhteistyömme taitaa poiketa alan normaalista siinä, että pyrimme pitämään nämä loistavat suunnittelijat mukana tiimissä. Tero on esimerkiksi työskennellyt useita vuosia meidän projekteissamme. Usein alalla tehdään vain yksittäisiä projekteja ja suunnittelijat vaihtuvat projektien mukana”, Kemppainen pohtii.

”Kumppanuussuhteemme rakentuu vahvaan ammattitaitoon. Entop on aina erottunut positiivisesti alan muista toimijoista rehellisyydellään omista kyvykkyyksistään. Tarjotaan todellista osaamista, eikä yritetä paketoida osaamista kauniiseen pakettiin”, sanoo Kemppainen ja jatkaa:

”Yhteistyötä voitaisiin hyvinkin laajentaa jatkossa. Vaikka meiltä löytyy suunnitteluun omaakin kapasiteettia, tämä projekti on kyllä sujunut niin hyvin, että näkisin mielelläni vastaavia projekteja myös jatkossa.”

© 2023 Entop Oy