Mekaniikka­­suunnittelu

Mekaniikkasuunnittelu on Entopin ydinosaamista. Tarkalla suunnittelulla ja yksityiskohtaisella dokumentoinnilla varmistamme onnistuneen lopputuloksen.

Tekninen laskenta

Asiantuntijoidemme laaja kokemus eri teollisuudenaloilta antaa arvokasta näkemystä erilaisista haasteista ja niiden ratkaisuista. Tutustu tarkemmin.

Tuotekehitys

Tuotekehityspalvelumme kattavat kehitysprosessin kaikki osa-alueet konseptoinnista tuotteistukseen. Meillä on laaja kokemus eri teollisuuden aloilta.

Koneturvallisuus

Koneturvallisuus-palveluidemme avulla saamme koneiden ja tuotantolinjojen turvallisuustason vastaamaan voimassa olevia vaatimuksia.  

Mestari ja kisälli -mallilla luodaan uusia huippuosaajia

Nainen ja mies työskentelevät yhdessä piirrosten äärellä

Entop tarjoaa asiakkailleen kone- ja laitesuunnittelua 30 vuoden kokemuksella. Toiminnan ja uusien työkalujen kehittäminen ovat merkittävässä roolissa, jotta paikka alan kärkipaikalla säilyy. Vaikka ala uudistuu, on vuosien aikana kerrytetty kokemus arvokasta. Entop tarjoaakin alan tuleville huippuosaajille oppimiseen innovatiivisen tavan, joka on insinööritoimistoissa melko poikkeuksellinen.

Koneinsinööriksi HAMK:ssa opiskeleva Simo Kostiainen aloitti harjoittelun Entopilla lokakuussa 2021 ja vuoden 2022 alussa Kostiaiselle avautui mahdollisuus työskennellä Entopin luoman Mestari ja kisälli -mallin mukaisesti aidossa asiakasprojektissa ja ei vain yhden, vaan kahden mestarin opissa. Entopilta mestarina toimii Tuomo Kuusi yhdessä asiakasyrityksen RemaSawco Oy:n operatiivisen johtajan Sami Sjöblomin kanssa.

Mistä Mestari ja kisälli -mallissa on kyse?

”Mallin avulla nuoret suunnittelijat pääsevät nopeasti oppimaan todellisissa asiakasprojekteissa, joiden pariin he normaalisti pääsisivät vasta muutaman työkokemusvuoden jälkeen. Asiakkaalle mallista on valtavasti hyötyä, koska projektia valvotaan ja ohjataan tarkasti”, kertoo vastaavissa projekteissa aiemminkin mestarina toiminut Entopin Helsingin paikallispäällikkö Tuomo Kuusi.

RemaSawco suunnittelee mittalaitteita sahateollisuudelle. Projektissa Kostiainen kehittää yritykselle uutta tuotehallinnanjärjestelmää. Simo työskentelee suunnittelijana asiakkaan toimitiloissa, osana asiakkaan tiimiä. Työtehtäviin ja oppimiseen Simo saa tukea Sami Sjöblomilta ja Entopin Tuomo Kuuselta.

”Olemme voineet työskennellä melko paljon yhdessä Samin kanssa toimistolla. Tullaan todella hyvin toimeen ja meille muodostui nopeasti selkeä, yhteinen tapa toimia. Pidän työskentelymallista, jossa saan Samilta selkeän työlistan toteutettavaksi. Tarvittaessa on aina joku, jota voin vetää hihasta. Mahtava tilanne, että saan tässä projektissa tukea ja oppia kahdelta alan ammattilaiselta”, kertoo Simo ajatuksiaan mentorointimallista.

Mitkä ovat Mestari ja kisälli -mallin hyödyt?

”Mallin mukaan työskennellessä keskustelemme paljon ja haastamme toisiamme, miten ja miksi asiat kannattaa tehdä. Uusia oivalluksia syntyy kaikille, kun ei toteuta aina vain totutulla tavalla. Tässä on myös mestarilla mahdollisuus oppia nuoremmilta ja toisaalta mestari pystyy auttamaan kisälliä välttämään varmat suden kuopat”, Tuomo kertoo mallin hyödyistä.

Mallin mukaan toimiminen vaatii toki oman panostamisen ja tarkan perehdyttämisen, mutta saatujen tulosten perusteella panostaminen on ollut kannattavaa kaikille osapuolille: kisällille, mestarille ja etenkin asiakkaalle.

”Olen tosiaan päässyt heti tekemään vaativampiakin työtehtäviä. Toki työhön kuuluu sitä perustekemistäkin, mutta olen tykännyt ja oppinut paljon. Olen päässyt toteuttamaan työnohessa insinöörityön ja sen osalta olemme pitäneet palavereita viikoittain Tuomon ja Samin kanssa”, Simo tarkentaa.

Miten malli on koettu asiakasyrityksessä?

RemaSawcolla Simon työskentelyyn on oltu tyytyväisiä. Työskentely on ollut sujuvaa ja yhteiset toimintamallit ja huumori löydettiin nopeasti. Nuori suunnittelija on osannut tarvittaessa kyseenalaistaa, mutta on ollut myös valmis oppimaan.

Tuotehallintajärjestelmän pilotointi ja implementointiprojekti tarjosi mahdollisuuden hyödyntää Mestari ja kisälli -mallia. Työtehtävät sisältävät paljon perusasioita, mutta myös sopivasti erilaisia haasteita.

”RemaSawcolle suurin hyöty on, että olemme saaneet järjestelmien vaatiman perustyön käyttöönottoon sopivaa osaamista. Projektissa lähdimme nimenomaan hakemaan henkilöä, jolla ei tarvinnut olla laajaa teknistä suunnittelukokemusta, vaan hyvä soveltuva tausta ja perusosaaminen työkaluista. Simon kanssa hommat lähtivät heti oikeille raiteille ja työt on edistyneet loistavasti”, kertoo Sami Sjöblom RemaSawcolta.

”Olemme löytäneet järjestelmätoimittajan ohjelmasta juuri oikeat tavat toteuttaa haluamamme toiminnallisuudet kyseisellä ohjelmistolla. Tämä on vaatinut Simolta testailua ja pohdiskelua paljon niin järjestelmän kuin RemaSawcon tuotteiden suhteen. Haasteita on ratkottu jatkuvalla iterointimallilla. Yhdessä Simon kanssa saatiin taklattua haaste, kuinka saamme yrityksen tuotteet standardisoitua vastaamaan asiakaskustomoituja toimituksia minimoiden tuotekehityksen vaatiman ylläpidon sekä asiakastoimituskohtaisen räätälöinnin”, kiteyttää Sjöblom vielä projektin onnistumisia.

© 2023 Entop Oy