Mekaniikka­­suunnittelu

Mekaniikkasuunnittelu on Entopin ydinosaamista. Tarkalla suunnittelulla ja yksityiskohtaisella dokumentoinnilla varmistamme onnistuneen lopputuloksen.

Tekninen laskenta

Asiantuntijoidemme laaja kokemus eri teollisuudenaloilta antaa arvokasta näkemystä erilaisista haasteista ja niiden ratkaisuista. Tutustu tarkemmin.

Tuotekehitys

Tuotekehityspalvelumme kattavat kehitysprosessin kaikki osa-alueet konseptoinnista tuotteistukseen. Meillä on laaja kokemus eri teollisuuden aloilta.

Koneturvallisuus

Koneturvallisuus-palveluidemme avulla saamme koneiden ja tuotantolinjojen turvallisuustason vastaamaan voimassa olevia vaatimuksia.  

Tekoälyllä tuottavuutta mekaniikkasuunnitteluun  

Tekoäly ja sen eri sovellukset ovat tulleet vauhdilla osaksi arkeamme. Moni on saanut muun muassa ChatGPT:stä uuden tehokkaan työkaverin. Entopilla tekoälysovellukset on otettu aktiiviseen käyttöön. Olemme löytäneet useita eri sovelluksia, joissa tekoäly voi toimia suunnittelijoidemme oman osaamisen jatkeena.

Entopin vanhempi suunnittelukonsultti, Pasi Lehtinen, on ollut Entopilla tekoälyn hyödyntämisen eturintamassa. Nyt hän kertoo, miten innostui tekoälyn hyödyntämisestä omassa ja kollegoidensa päivittäisessä työssä mekaniikkasuunnittelun ja suunnittelujärjestelmien parissa.  

”Aloitin ChatGPT:n käytön noin vuosi sitten YAMK opintojeni aikana. Samaan aikaan näin, miten koodarit hyödynsivät sitä työssään. Aloin ensin kokeilla tekoälyä tiedonhakuun ja tiedon koostamiseen. Pian tajusin, että se voisi olla hyödyllinen myös omassa suunnittelutyössäni ja aloin tutustumaan syvällisemmin mahdollisuuksiin”, Lehtinen kertoo. 

Tekoäly nopeuttaa suunnitteluprosesseja 

Lehtinen on käyttänyt tekoälysovelluksia erityisesti Solidworks-makrojen ja Excel-kaavojen luomisessa, mikä on merkittävästi nopeuttanut hänen työtään.  

”Aiemmin esimerkiksi Excel-kaavojen yhdistäminen saattoi viedä useita tunteja. Nyt tekoälyn avulla vastaavat työt hoituvat minuuteissa. Tekoäly voi kirjoittaa koodia tai antaa vinkkejä toimintosarjojen koodaamiseen, vaikka en olisi itse varsinainen koodari,” Lehtinen toteaa. 

Vaikka tekoäly on tuonut Lehtisen työhön paljon hyötyjä, hän painottaa, ettei se tule korvaamaan ihmistä: ”Tekoäly nopeuttaa prosesseja ja helpottaa monimutkaisten ongelmien ratkaisua, mutta insinöörejä tarvitaan edelleen luovan ja kehitystyön tekemiseen. Tekoäly voi auttaa, mutta ihmistä tarvitaan ohjaamaan prosessia”. 

Lehtinen on myös yhdistänyt tekoälyn mahdollisuudet perinteisiin menetelmiin ja uskoo, että tekoälyn ja ihmisen yhteistyö on paras yhdistelmä. ”Suunnitteluautomaattien tekeminen on nopeutunut huomattavasti tekoälyn ansiosta, mutta edelleen ihmisen asiantuntemus on tärkeää esimerkiksi tarkistettaessa tekoälyn tuottamaa koodia”, hän kertoo. 

Entopilla suunnittelijat ovat innostuneet tekoälyn hyödyntämisestä Lehtisen pitämien sisäisten koulutusten jälkeen. Keskustelu tekoälystä ja ideat tekoälyn hyödyntämisestä oman suunnittelutyön tukena käy vilkkaana niin kahvihuoneissa kuin teeman mukaisella yhteisellä Teams-kanavalla.  

Entopin 3+1 tapaa – tehot irti tekoälystä 

  1. 3D-mallinnusohjelmien käytön tehostaminen 
    Tekoäly nopeuttaa monimutkaisten mallinnusten ja niiden parannusten tekoa. 
  2. Excelin haastavat toiminnot ja makrot 
    Tekoäly on korvaamaton apu monimutkaisissa laskelmissa ja automatisoinneissa. 
  3. Sparraamaan omien ideoiden kehittelyä 
    Tekoäly auttaa ideoiden jalostamisessa ja uusien näkökulmien löytämisessä. 
  4. Käännöstyöt ja tiedon keruu  Tekoäly toimii nopeana ja luotettavana kääntäjänä sekä tehokkaana apurina tiedonkeruussa. 

Tekoälyn haasteet ja tietoturva suunnittelutyössä 

Tekoälyn käytössä on myös omat haasteensa. Lehtinen kertoo, ettei tekoäly aina anna täysin oikeita vastauksia, joten tulosten tarkistaminen on välttämätöntä: ”Tekoälyn tarjoamat ratkaisut eivät aina toimi sellaisenaan, ja ne vaativat testausta ennen käyttöönottoa. On tärkeää, että työntekijät ymmärtävät tämän ja suhtautuvat kriittisesti tekoälyn tuottamaan dataan.” 

Kerran Lehtinen oli pyytänyt tekoälyä luomaan kaikki mahdolliset skenaariot yhdestä lausekkeesta: ”Ihmettelin, kun en saanut Exceliä ladattua, kunnes totesin tekoälyn todellakin luoneen kaikki mahdolliset skenaariot. Massiivisella tiedostolla oli 1,1 miljoona riviä eri mahdollisuuksia. Excelin rivimäärä rajoittuu hieman yli miljoonaan ja siksi dokumentin lataaminen ei sitten onnistunut”, Lehtinen kertoo ja toteaa tämän olevan yksi esimerkki siitä, että myös oikeanlaisilla prompteilla (tekoälylle annetuilla ohjeilla) on valtava merkitys lopputulokseen.  

Tietoturva on myös tärkeä näkökulma tekoälyn käytössä. ”Entopin sisäisissä koulutuksissa olemme painottaneet, ettei tekoälylle saa antaa yrityssalaisuuksia tai kriittisiä tietoja”, Lehtinen kertoo. Suunnittelijoille on myös ohjeistettu, että kaikki tieto tulee käydä huolellisesti läpi ja varmistaa tiedon oikeellisuus ennen käyttöä. Näin estämme, emme vain inhimillisten, vaan myös tekoälyn virheiden syntymisen.  

Tekoäly nopeuttaa prosesseja ja helpottaa monimutkaisten ongelmien ratkaisua, mutta insinöörejä tarvitaan edelleen luovan ja kehitystyön tekemiseen.

Pasi Lehtinen, Entop Oy

Tekoälyn tulevaisuus mekaniikkasuunnittelussa ja Entopilla 

Lehtinen näkee tekoälyn merkityksen kasvavan tulevaisuudessa, erityisesti mekaniikkasuunnittelussa: ”Tekoäly voi tulevaisuudessa olla osa suunnitteluohjelmistoja. Näen, että tekoäly voisi mahdollistaa esimerkiksi valmistuspiirustuksien automaattisen tarkastamisen. Jotkut ohjelmistot jo tukevat tekoälyä, ja tämä tulee varmasti lisääntymään”. 

Tekoäly on tuonut Entopille uusia mahdollisuuksia myös haastavien matemaattisten ongelmien ratkaisemisessa ja automaattisten mallien luomisessa. ”Haastavat matemaattiset ongelmat voidaan ratkaista tekoälyn avulla huomattavasti nopeammin ja tarkemmin, ja tämä on ehdottomasti uuden ajan suunnittelutyökalujen hyödyntämistä,” Lehtinen summaa. 

Tämän artikkelin kuvat on tuotettu tekoälyllä.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

© 2023 Entop Oy